Načítání

Zadejte hledaný text

Léto a činnost, která k němu neodmyslitelně patří

Letošní léto bylo poněkud zvláštní. Sice jsme si během července a srpna užili spoustu tropických dní, ale tak nějak mám pocit, že jich bylo méně než v předchozích letech. Koneckonců ty nejvyšší teploty dorazily až v samotném závěru. Na jednu stranu si není nač stěžovat, protože prázdniny nebyly tak vysilující, ale na tu druhou jsme měli daleko méně času, který jsme mohli strávit lenošením u vody.  

K létu neodmyslitelně patří dovolené, koupačky, na předchozím řádku zmíněné lenošení u vody a samozřejmě grilování. Ačkoliv to letos bylo takové nemastné a neslané, tak sezóně grilování to očividně vůbec neublížilo. Prakticky neustále se odněkud vinula vůně nejrůznějších masových i bezmasých specialit. Od steaků a klobás přes masové a zeleninové špízy až po domácí hamburgery.

Někteří jste už asi poznali, byť tomu úvod úplně nenahrával, že dnešní článek bude věnován právě grilování, respektive náčiní, které je k této činnosti zapotřebí. Někdo samozřejmě může namítat, že jsme s tímto článkem měli přijít na začátku sezóny a nikoliv na jejím konci. Nicméně řada z vás určitě zvažuje koupi nového zahradního grilu a s koncem léta se blíží ta ideální příležitost. Každým dnem nám totiž odstartují všemožné výprodeje a podzimní/zimní slevy. Pokud si tedy chcete pořídit nového fešáka, ale zároveň ušetřit nějakou korunu, tak zanedlouho začínající sezóna slev bude přesně pro vás.

Čím se můžeme řídit při výběru grilu?

Jestli si lámete hlavu s tím, jaký typ náčiní vybrat, tak právě vám jsou určeny následující řádky. Grily můžeme rozdělit podle několika kritérií a jedním z těch nejdůležitějších je bezesporu cena. Dalším kritériem můžou být například jeho vlastnosti. Chceme kontaktní nebo stojací gril? S udírnou nebo bez ní?

My se však podíváme na dělení podle zdroje tepla. To znamená, že si porovnáme grily elektrické, plynové a ty na dřevěné uhlí.

Elektrické grily

Ke grilování vám stačí mít po ruce zásuvku nebo prodlužovací kabel. Tím pádem se nemusíte mordovat s přípravou dřevěných třísek a nemusíte ani schraňovat noviny na podpal. Navíc můžete grilovat doma i venku a jídlo je daleko zdravější. Dokáží však být pořádnými žrouty elektrické energie.

Plynové grily

Kvůli kousku masa nemusíte hledat nejbližší zásuvku a ani není zapotřebí, abyste po všech čertech sháněli prodlužovací kabely. Co se týče jídla, tak to je připraveno stejně šetrně jako v případě elektrických grilů. Nicméně musíte věnovat pozornost plynu, respektive tomu, kolik ho ještě máte v bombě. Také jejich pořizovací cena je mnohdy poměrně vysoká.

Grily na dřevěné uhlí

Stará dobrá klasika. Jasně, že chvíli zabere, než rozděláte oheň. A koneckonců ani to jídlo není dvakrát zdravé. Když ovšem nebudete grilovat obden, tak by ten kousek nezdravého masa neměl být problém. Jejich nespornou výhodou je skutečnost, že ke grilování nepotřebujete elektřinu ani plyn. Postačí vám trocha novin, nějaké dřevěné třísky a uhlí. Každopádně ještě jednou zmiňujeme a zdůrazňujeme, že jídlo připravené tímto způsobem je značně nezdravé.

Závěrečné shrnutí

Jak sami vidíte, tak každý typ máš své plusy a mínusy. Záleží tedy na vás, jaké kritérium je pro vás tím nejdůležitějším a podle čeho se budete nakonec rozhodovat.

Zanechat komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *